Er zijn verschillen tussen zilvervisjes en papiervisjes, vergelijkbaar met de overeenkomsten tussen muizen of ratten. In grote lijnen lijken ze op elkaar, maar de schade en overlast die ze veroorzaken is verschillend en vraagt om een apart soort aanpak qua ongedierte bestrijding.

De beide kleine visjes lijken kleine glimmende slangetjes met een paar ‘antennes’. Het zilvervisje is echter donkergrijs tot zwart en maximaal 12 millimeter lang. Een papiervisje daarentegen kan  groeien tot zo’n 16 millimeter en heeft een meer lichtgrijze tint. Het papiervisje bevindt zich bij voorkeur in de combinatie warmte en papier. Denk aan nesten in boeken of ordners, vaak in de buurt van de verwarmingsketel of de buizen daarvan.

Zilvervisjes houden van donkere plekken en verblijven graag op warme, vochtige, donkere plekken. Ze richten zich op voedsel met koolhydraten, suikers en zetmeel.  Een plek waar plaagdierbestrijders vaak in actie moeten komen tegen zilvervisjes is de badkamer, de wc en kastjes onder het aanrecht. Ze duiken relatief vaak op in flats omdat daar vaak geen badkamerramen zijn om de ruimte te ventileren na een douchebeurt. Vervolgens kunt u deze insecten dan op avonden opeens verschrikt zien vluchten als u de verlichting aandoet.

6 tips voor het bestrijden, verdelgen of verjagen van zilvervisjes of papiervisjes

  1. Zilvervisjes in huis zal u deze zo snel mogelijk willen bestrijden, verdelgen, uitroeien of doodmaken. Wilt u een zilvervisjesplaag helemaal weg uit uw huis, kies dan bij voorkeur voor een goede ongediertebestrijder, want professioneel én tijdig handelen is dé oplossing.
  2. Uit de praktijk weten wij als expert in het bestrijden van papiervisjes of zilvervisjes dat de middeltjes die u kunt vinden bij de drogist of supermarkt vaak onvoldoende of maar heel even helpen. Een professioneel bedrijf voor plaagdierbestrijding heeft qua wetgeving veel meer mogelijkheden en kan een gegarandeerd einde bieden aan de overlast door zilvervisjes.
  3. Alleen de luchtvochtigheid in uw woning omlaag brengen door goede ventilatie is vaak niet genoeg. Grootmoedertips als een halve aardappel in een zak stoppen werken vaak onvoldoende.
  4. Een zogeheten zilvervisjesval om zilvervisjes te doden met een sterke koolhydraatlucht zal vaak wel enig effect hebben, maar een echte plag lost u er niet mee op.
  5. De plakval is zonder chemicaliën en kan worden ingezet tegen zowel zilvervisjes als papiervisjes, die blijven vastplakken als ze eenmaal gelokt zijn. Nadeel is hun beperkte houdbaarheid, wat ook geldt voor de speciale sprays nadat ze zijn gespoten bij holletjes, als u die al zelf heeft kunnen ontdekken.
  6. Zilvervisjesbestrijding met ultrasoon geluid lijken voor de leek misschien een goede aanpak om ze te verjagen, alleen is het net als bij muizen zo dat het ongedierte na verloop van tijd leert wennen aan dit soort geluiden, die voor hen hinderlijk zijn maar voor de mens niet hoorbaar is.