Het seizoen van de zwart-geel gestreepte insecten is weer begonnen! Als het zoemt en het heeft de zwart-gele kleuren raken de meeste mensen al snel in paniek, terwijl de meeste mensen niet eens weten over welk insect het nou gaat. Gaat het om bijen, wespen of om hommels. In deze blog leest u het verschil tussen deze 3.

Het verschil in uiterlijk

Wespen zijn zwart-geel gestreept, hebben niet tot geen haar en hebben een langwerpig slank lichaam. Bijen hebben natuurlijk dezelfde kleur maar zijn een stuk minder fel gekleurd, zijn iets behaarder en iets dikker. Hommels zijn de bolle harige insecten en zul je ook direct herkennen en zullen makkelijk te onderscheiden zijn van de andere 2.

Wespen kunnen ons maar niet met rust laten

Wespen komen veel op zoetigheden af en komen daarom dus ook graag in de buurt bij mensen. Hommels en bijen doen dit echter niet, die blijven het liefst bij mensen uit de buurt. Wespen zijn ook een stuk agressiever, ze hebben dan ook meer de drang om zichzelf te verdedigen. Als je de bijen en hommels met rust laat zullen zij dit ook bij jou doen!

Steken bijen, wespen of hommels?

Dit is natuurlijk de grootste reden waarom mensen deze insecten niet graag in de buurt willen hebben, omdat ze bang zijn om gestoken te worden. Maar welke van de 3 steken nou daadwerkelijk ook? Alle 3 de insecten kunnen steken, alleen zullen wespen veel eerder steken dan bijen of hommels. Bijen en hommels gaan ook dood nadat ze gestoken hebben en zullen dan ook enkel steken wanneer ze zich erg bedreigd voelen.

Bestrijden van deze insecten

Als je een nest ziet dat je weg wilt halen is het wel van belang om te weten wat voor nest het is. Bijen en hommels zijn namelijk beschermde insecten in Nederland en kun je dus niet laten bestrijden. Wespen daarentegen mogen wel bestreden worden. Denk je te maken te hebben met een wespennest en wil je dit weghalen? Schakel dan altijd een bestrijder in om narigheden te voorkomen.