Overweegt u een natuurstenen vloer te kopen en wilt u in uw huis bovendien graag vloerverwarming leggen? Graag informeren wij u in dit artikel over de mogelijkheden om vloerverwarming te combineren met natuurstenen vloeren.

Vloerverwarming is bij kwartsiet en leisteen – ook bouwkundig gezien – mogelijk, maar bij goede isolatie niet noodzakelijk, maar wel aan te bevelen. De overige materialen kunnen op een ondervloer met vloerverwarming worden verwerkt. Bij vloerverwarming onder lichte natuursteensoorten dienen er gegalvaniseerde bouwstaalmatten (of kunststofnetten) toegepast te worden, waar de slangen op bevestigd worden. Ook het toepassen van glasfibervezels in de mortellaag helpt bij opvangen van eventuele krimp- en zetscheuren.

Indien u de vloer wenst te impregneren, adviseren wij u de vloerverwarming minimaal één dag van te voren uit te zetten. Bij eerste ingebruikname gemiddeld 3 maanden wachten voordat u de vloerverwarming geleidelijk op gaat starten. Volg hierbij de adviezen van uw CV-installateur. Temperatuur bijverwarming is tot maximaal 30 graden Celsius watertemperatuur. Temperatuur hoofdverwarming ligt rond de 42 graden Celsius watertemperatuur. Vooral bij vloerverwarming als hoofdverwarming raden wij u aan om bij uw installateur navraag te doen. Vloerverwarming mag pas aangezet worden na de droogperiode. Let er wel op dat de begin temperatuur zal liggen tussen de 20 en 24 graden Celsius en dit zal elke dag één graad hoger ingesteld moeten worden.

Warmtecapaciteit en warmtegeleidingscoëfficiënt

Kwartsiet en leisteen hebben de eigenschap de opgenomen warmte slechts langzaam af te geven en zijn hierdoor en door hun gelaagdheid bij uitstek geschikt voor vloerverwarming. Een kwartsiet of leisteen als vloerbedekking in een verwarmde ruimte is daarom beslist geen ‘koude’ vloer. Het verdient aanbeveling de werkvloer te voorzien van een isolerende laag.